Koah Hastalığı Nedir ?Belirtileri Nelerdir ? Ne İyi Gelir?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı 35-40 yaşları arasındaki insanları etkiler ancak genellikle kişi 50 yaşını geçinceye kadar tanı konmayabilir. Yan hastalıklarla daha da belirgin olarak ortaya çıkan bu hastalık maalesef ciddi şekilde sonuçlar doğurabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) yavaş ilerleyen uzun süreli bir hastalıktır. Akciğerlerinizi etkiler ve nefes almayı epeyce zorlaştırır. Günlük hayattaki işlerimizi yapmakta güçlük çekmeye başlarız. Bu da hayat kalitemizi tehdit eder.KOAH genellikle kronik bronşit ve amfizem durumunu tarif etmek için kullanılır. Bu iki hastalık, birlikte veya ayrı ayrı ortaya çıkabilen ilerleyen akciğer hastalıklarıdır. KOAH’ın en yaygın şeklinde iki hastalık bir arada görülür.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının belirtileri nelerdir?
KOAH’ın belirtileri uzun yıllar içinde yavaş yavaş oluşur. Başlıca belirtiler nefes almada zorluk, göğüste daralma ve hırıltı solunum ve çoğu zaman balgamlı öksürük olarak sıralanabilir.
Bir doktor pek çok faktörü değerlendirerek KOAH’ın hafif, orta veya ciddi seviyede olup olmadığına karar verir. Önce hastada belirtilerin olup olmadığına bakıp, hastanın nefes alırken ne kadar efor harcadığını ve bu durumun hastanın günlük yaşamını ne kadar etkilediğini inceler. Sonra hastanın solunum yollarında ne sıklıkla enfeksiyon oluşup oluşmadığını gözlemler, kronik bir öksürüğü olup olmadığına bakıp ve ne sıklıkta şiddetli hastalandığını değerlendirir. Şuna dikkat etmelisiniz: KOAH’ı olanlar genellikle soğuk algınlığı gibi solunum yollarındaki enfeksiyonları normal bireylere göre daha ağır geçirirler.
Şiddetli KOAH Nedir ?
KOAH’ın son aşamasında şiddetli akciğer hastalığına eşlik eden başka belirtiler ve işaretler de görülebilir:
- Ciltte morarma (mavi cilt)
- Sıvı toplanması , ödem (ayaklarda, bileklerde ve bacaklarda şişliğe neden olabilir)
- Aşırı bitkinlik, yorgunluk
- Kilo kaybı
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedeni nedir?
Vakaların genelinde, kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedeninin uzun yıllar sigara içmek olduğu görülür. Özellikle çocukluk çağından beri sigara içilen ortamda bulunmuş olmak , sigarayı çok fazla ve çok uzun süre içmek KOAH’a yakalanma riskini artırır. Bazı vakalarda çalışırken uzun süre toza veya kimyasal dumana maruz kalmış olmak da KOAH’a yakalanarak sonuçlanabilir. Hava kirliliği hastalığın gelişiminde ve kötüleşmesinde etkili olabilir. Genelde kötü havası olan yerlerde yaşayan, sanayi dumanına maruz kalan kişilerin de uzun yıllar sonra Koah hastası olduğu saptanmıştır.
- Ailede KOAH geçmişi (özellikle de sigaran içenler varsa)
- Ailede astım varsa (ve uzun süre bu hastalıkla uğraşmışlarsa)
- Çocukluk boyunca solunum yollarında ve akciğerlerde sorunlar çıkmışsa
Testler ve tanılar
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı konabilmesi için bir doktor hastadan o kişinin sağlık durumuyla ilgili bilgi edinmesini sağlayacak bazı testler ister. Bu testlere rağmen apaçık ortada olan belirtiler aranır. Hastayla bir görüşme gerçekleştirilerek durumuyla ilgili bilgi edinilir.
Elbette doktor hastanın şu an veya daha önce sigara içip içmediğini, gaza, toza veya dumana maruz kaldığı bir yerde çalışıp çalışmadığını sorar.
- Akciğer fonksiyonu testleri: Hastanın ,spirometre isimli bir makineye nefesini verdiği bir akciğer fonksiyonu testidir. KOAH tanısını koymak için bir saniyede verilen ve alınan hava miktarı kullanılır.
- Göğüs röntgeni veya bilgisayarlı tomografi :Bu testler bir kişinin KOAH olabileceğine dair göstergeleri ortaya çıkarabilir. Görüntüleme testleri belirtilere neden olan diğer durumları da ortaya koyabilir.
- Arteriyel Kan gaz miktarının ölçülmesi: Bu testlerle akciğerlerin iyi çalışıp çalışmadıklarını anlamak için kandaki oksijen ve karbondioksit miktarı ölçülür.
Komplikasyonlar
- Anksiyete ve depresyon görülür.
- Kalp yetmezliği görülür.
- Tip 2 diyabet görülür.
- Akciğer hipertansiyonu (akciğer damarlarında ve atardamarlarda yüksek basınç) görülür.
- Polisitemi (kırmızı kan hücrelerinde artış) görülür.
- Osteoporoz (kemik yoğunluğu ve gücünün azaldığı bir durum, böylece kırık riski artar) görülür.
Belirtiler varsa hekime danışmalı ve ayrıntılı muayene olmalısınız. Muayene sonucunda kendiniz için yapabileceğinin en önemli şey sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak olacaktır. Hasar gören akciğeri geri almanın maalesef bir yolu yoktur. Koah ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Hekiminizin reçete ettiği ilaçları aksatmadan kullanmalı ve asla tedavinizi bırakmamalısınız. Hepinize şimdiden sağlıklı günler diliyorum,
DİĞER SAĞLIK YAZILARI İÇİN TIKLAYIN