Sağlık

Bu Belirtiler Varsa Adenovirüs Olabilirsiniz ! Covid-19 Kadar Hızlı Yayılıyor

adenovirüs

Son dönemde uzmanların uyarıları ile gündeme oturan ADENOVİRÜS belirtileri ile birçok konuda vatandaşların araştırma konusu oldu . Yaygın olarak gözlerde etkisini gösteren ve koronavirüs kadar hızlı bulaşan bu hastalık çocuk ve yetişkin fark etmeden vaka sayılarında yaşanan artışla adından söz ettirmeye başladı. Oldukça tehlikeli olduğu ifade edilen bu virüs vatandaşlar tarafından detayları ile araştırılıyor. Peki, Adenovirüs nedir, tedavisi var mı? Adenovirüs belirtileri nelerdir, nasıl geçer? İşte merak edilen tüm bu detaylar Sinemoloji’de sizlerle…

Adenovirüs vaka sayılarının artması ile birlikte vatandaşlar konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Çift sarmallı bir DNA genomu içeren bu zarfsız virüsler eğer doğru zamanda tedavi edilmezse sonucu ölümle sonuçlanabilen çok ciddi bir hastalık olarak ifade ediliyor. Adenovirüsün belirti vermeden önce vücudumuzda geçirdiği kuluçka süresi 8 gündür. Göz belirtileri başladıktan sonra da 12 gün boyunca bulaştırıcılık devam eder.

DOKTORA SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN

ADENOVİRÜS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR? ADENOVİRÜS TEDAVİSİ VAR MI?

Öksürük, ateş, burun akıntısı, baş ağrısı,halsizlik, gibi aslında Covid-19 semptomlarına büyük benzerlik gösteriyor. Bu bulgularla insan vücudunda etkisini gösteren bu virüsle ilgili uzmanlardan uyarılar ard arda geldi. Tüm dünyanın Covid-19 salgını ile mücadelesi devam ederken, bu kapsamda kişilerin diğer ortaya çıkan diğer salgınlara karşı da tedbir almaları gerektiği ifade edildi.

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

ADENOVİRÜS
ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR ?

Havadan solunum yoluyla, gıdalar ile ağızdan ve en çok dış ortama temas sonucu eller yoluyla bulaşır. Dış ortama dayanıklı olan adenovirüsler uzun süre canlı kalır. Yüzeylere elle temas edip daha sonra ellerin ağız, göz, buruna temas ile virüs bulaşır.Bulaşma yolu ile de Covid-19’a çok benzeyen bu virüsün ayırt edici özelliği gözlerdeki belirtisidir.

ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Koronavirüs ile adenovirüsün konjonktiviti birbirine çok benziyor !

Soğuk algınlığı , nezle belirtileri gösteren virüs; burun akıntısı, boğaz ağrısı ,halsizlik ile de kendini gösterebilir. Konjonktivit, bronşiolit, zatüre, orta kulak enfeksiyonu veya ateş de görülebilir. Boğmaca gibi sert öksürük, göz içi kanlanmaları da olabilir. Bazı türler de ise bağırsakları etkiler ve kramp şeklinde karın ağrılarına ve ishale neden olabilir. Çok nadiren menenjit ve ensefalite de neden olabilir. İmmün sistemi ciddi olarak baskılanmış çocuklarda ise çok daha ağır seyreder. Kişinin bağışıklık sistemine göre şekil alan bir hastalıktır. Belirtiler kronik rahatsızlığı olanlarda daha ağır seyredebilir. Semptomları gördüğünüzde Covid-19 vs başka bir enfeksiyon ile karıştırmamak adına mutlaka bir uzman hekime muayene olun.

NASIL KORUNURUZ?

Temas ile bulaşan bu virüsün sık el yıkama ile yayılımını azaltacaktır. Çocuktan çocuğa aktarılan oyuncak gibi objelerin temizlenmesi ,ortak kullanılan eşyaların sık dezenfeksiyonu ,belirtileri gösteren kişilerden uzak durmak sizi enfeksiyondan koruyacaktır.

TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

Adenovirüs tedavisine yönelik özel bir yol yoktur. Ancak çeşitli yöntemlerle semptomlara yönelik tedavi uygulanarak hastalık rahat geçirilir. Antibiyotik tedavide etkisizdir.Adenovirüs için de, koronavirüs için de spesifik bir antiviral göz damlası veya ilacı mevcut değil. Başka virüsler için kullanılan antiviral damla veya jellerin faydası konusundaki bilimsel çalışmalar sınırlı ve sonuçları da tam olarak ne değildir. Semptomlara yönelik tedavi uygulandığı için viral enfeksiyonlarda uygulanan tedaviler uygulanmaktadır. Hastaların istirahatı ve destek tedavisi en etkili yoldur.

adenovirüs
ADENOVİRÜS NEDİR ? TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

COVID-19 şartlarında bu belirtilere sahip iseniz önerim PCR testi yaptırmanız ve göz doktorunuza görüntülü arama ile ulaşmanızdır Ayrıca kendinizi karantinaya alarak, adenovirüs de olsa COVID-19 da olsa hastalığı yaymamanız gereklidir.Nitekim konjonktivitiniz adenovirüs kaynaklı da olsa, koronavirüs kaynaklı da olsa tedavi yaklaşımı benzer olacaktır.

DİĞER SAĞLIK YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us