Enfeksiyon Nedir ? Neden Olur ?Belirtileri Nelerdir ? Tedavisi Var mıdır ?
Enfeksiyon zararlı mikroorganizmaların vücutta çoğalma sürecidir. Yerleştiği doku ve organlardaki hücreleri istila ederek hasara sebep olabilirler. Vücutta yayılma durumuna göre hafif, ağır veya ölümcül olabilir. Vücuda bir çok şekilde bulaşabilir ve türlü hastalıklara neden olur. Bebekler, çocuklar , yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar enfeksiyonlara karşı daha fazla savunmasızlardır.
Enfeksiyon ,hastalık olasılığı taşıyan virüs ve mikropların vücuda girmesi ile oluşur. Bağışıklık sistemi yüksek olan kişiler genelde enfeksiyona karşı daha dirençli olurlar. Ancak vücut hızla çoğalan ve gelişen bir virüs ile karşı karşı kaldıysa hastalık gerçekleşir. Yaygın belirtileri ateş,mide bulantısı kusma ve kas ağrısıdır. Viral, bakteriyel, mantar ve paraziter olmak üzere dört türü vardır. Hafif enfeksiyonlar bol sıvı tüketimi, C vitamini takviyesi ve dinlenme ile atlatılabilir. Kötüye gider ve tekrar ederse türüne uygun ilaç tedavisi uygulanır. Virütik enfeksiyon gelişimini önlemenin en etkili yolu ise aşı yaptırmaktır.
Enfeksiyon neden olur?
Hava, su ,cisimler ,yüzeyler hemen her yerde yaşayabilen mikroorganizmalar vücuda girip çoğaldığında ve vücut buna reaksiyon gösterdiğinde enfeksiyon oluşumu gerçekleşmiştir. Çeşidine göre enfeksiyon türleri ;
VİRAL ENFEKSİYON
Virüsler vücudu aynı bir parazit gibi üremek , beslenmek , çoğalmak için kullanırlar. Yerleştikleri bölgedeki hücreleri öldürür veya yapısını değiştirirler.Epstein-Barr gibi virüsler hücreleri kontrolsüz çoğalmaya zorlayarak kansere neden olabilirler.Her virüs hastalık yapmaz. Virüsün türü yerleşme alanını belirler.
- Siğiller
- Suçiçeği
- Grip
- Bağırsak Enfeksiyonu
- Kuduz
- Hepatit-A-B veya C
- HIV ve AIDS
Bakteriyel Enfeksiyon
Bakteriler tek hücreli organizmalardır. Aşırı sıcaktan soğuğa kadar hemen her ortamda yaşayabilirler. Her bakteri zararlı değildir. Bağırsaklarda yaşayan ve savunma mekanizmasını destekleyen faydalı bakteriler de vardır. Ancak bazıları dokulara toksin salgılayarak enfeksiyona neden olurlar.
- Soğuk algınlığı
- Gastrit
- Tüberküloz
- Gıda Zehirlenmesi
- Göz Enfeksiyonları
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
Mantar Enfeksiyonu
Mantar, maya, küf gibi çok hücreli organizmalardır. Vücudun nemli bölgelerinde sıklıkla oluşurlar. Ağız, cilt, bağırsak ,vajina en uygun oluşma bölgeleridir. Normalde vücutta faydalı bakteriler oluşumunu önler .Fakat bağışıklık sistemi düştüğünde atak yapar ve kolay bir şekilde vücudunuzu sarar.
- Vajinal mantar enfeksiyonları
- Pamukçuk
- Ayak mantarı
- Tinea
Paraziter enfeksiyonlar
Solucan, kurt,protozoa gibi içi bit,kene, pire ,sivri sinek gibi dış parazitlerden oluşur.ış parazitler mikropları ısırık yoluyla bulaştırırlar. İç parazitler iyi yıkanmamış sebze-meyveler, iyi pişmemiş et ürünleri veya dışkı yoluyla vücuda girerler. Protozoa ise kirli su ile vücuda alınır. Uygun üreme koşullarında hızla büyüyüp enfeksiyona yol açabilirler
- Baş-Kasık biti
- Uyuz
- Sıtma
- Toksoplazma’dır. (genelde kedi dışkısından bulaşır ve hamilelerde düşüğe neden olabilir)
ENFEKSİYONLARIN BAŞLICA BULAŞMA NEDENLERİ
- İnsandan insana: Kan, tükürük, meni veya vajinal sıvılar
- Hayvanda insana: Tırmalanmak, ısırılmak veya kedi, köpek dışkısına temas etmek.
- Mikroplu nesneler: Para, kapı kolu, tuvalet vb.
- Gıda kirliliği: Az pişmiş et veya balık ürünleri, pastörize edilmemiş süt ya da meyve suları, doğru saklanmayan yiyecekler.
- Anne karnından çocuğa: Plasentadan veya anne sütünden (vajinadaki mikroplar doğum esnasında da bebeğe bulaşabilir.)
ENFEKSİYON HASTALIKLARI
GRİP
Üst solunum yollarına ve akciğerlere saldıran bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Bazen hafif atlatılabilir fakat kronik hastalığı olan , 65 yaş üzeri kişilerde daha ağır seyredebilir ve ölümcül olabilir.
Başlıca belirtileri öksürük , boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığıdır. Kuş ve domuz gribi de hayvanlardan insanlara bulaşan virüs türüdür. Her yıl gripten korunmanın en iyi yolu aşı yaptırmaktır.
AKCİĞER ENFEKSİYONU
Bu organda gelişen enfeksiyon türleri genellikle akciğere hava (oksijen) taşıyan kanalların veya keselerinin iltihaplanmasına yol açar. Ana ve kesin belirtisi nefes darlığıdır. Göğüs ağrısı ve kuru veya balgamlı (bazen kanlı) öksürük görülebilir. Özellikle kronikleşen akciğer enfeksiyonları zamanla KOAH akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara dönüşebilir. Sigara içenlerin bu enfeksiyonu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Kan dolaşımı enfeksiyonu (septisemi)
Vücudun herhangi bir yerindeki bakteriyel enfeksiyonun kana karışmasıyla gelişen tehlikeli bir hastalıktır. Kana karışan bakterilerin salgıladığı toksinler nedeniyle kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemiye daha çok idrar yolu, akciğer (zatürree gibi), böbrek ve sindirim sistemindeki enfeksiyonlar neden olur. Hastanede cerrahi müdahale gören veya yanık gibi ağır yaraları olan kişilerde de gelişebilir.
Sepsis, bağışıklık sisteminin şiddetli enfeksiyonlara aşırı reaksiyon göstermesiyle tüm vücudun iltihaplanmasıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu
Çoğunlukla kişinin kendi dışkısından kaynaklanır.Düzgün temizlik yapılmadığında , alafranga tuvalet kullanımlarından sonra görülebilir. Özellikle mesanelerde gelişen sistit kadınlarda yaygın görülür ve genellikle zararsızdır. Enfeksiyon üreter kanalına ve böbreklere çıkarsa durum ciddileşir. Cinsel yolla bulaşan bazı mantar çeşitleri veya virüsler de bu bölgede enfeksiyon gelişebilir.
Bağırsak enfeksiyonu
Bağırsaklarda gelişen bu enfeksiyonun en tipik belirtileri sulu ishal karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmadır. Başlıca nedeni zehirli ve enfekte gıda tüketimiyle gelişen gıda zehirlenmelerdir. Mikroplu sular ise tifo, dizanteri , kolera gibi tehlikeli ve salgın hastalıklara yol açabilir. Antibiyotikler bağırsaklardaki yararlı bakterileri de öldürdüğünden vücut bağırsak enfeksiyonlarına karşı savunmasız kalabilir.
Enfeksiyon belirtileri
- Ateş ve/veya titreme
- Öksürük
- İshal
- Mide bulantısı, kusma
- Kas ağrıları
- Yorgunluk
Hastalıkla ilgili belirtiler bağışıklık sistemi enfeksiyonla mücadele ederken ortaya çıkar. Her enfeksiyonun kendine özgü belirtileri vardır.Bunu unutmayın….
TEŞHİS
- Fiziki muayene: Bazı enfeksiyonların belirtileri vardır. Hastanın tıbbi geçmişi ve belirtilere dayanılarak tanı konabilir.
- Laboratuvar testleri: Bazen enfeksiyonun türünü (belirtiler benzer olduğundan) saptamak zorlaşabilir. Bu durumda genellikle idrar, dışkı, burun, boğaz, balgam veya beyin omurilik sıvı örnekleri alınabilir. Hangi testin uygulanacağına şüphe duyulan organizma türüne göre karar verilir.
- Biyopsi :Bazı durumlarda enfeksiyon kaynağını saptamak için etkilenen dokudan örnek alınabilir. Genellikle akciğer enfeksiyonlarında uygulanır.
- Görüntüleme testleri: Röntgen,emar, bilgisayarlı tomografi gibi
ENFEKSİYON TEDAVİSİ
Enfeksiyona iyi gelen şifalı bitkiler
- Hafif beslenin: Çorba gibi hafif vitamin ve protein değeri yüksek sulu gıdalar tüketin. Bol limonlu tavuk suyu iyi bir alternatiftir. Ayrıca çinko bakımından zengin kuru yemişler de yenilebilir. C vitamini deposu meyvelere de ağırlık verilmelidir.Limon ,portakal,
- Probiyotik alın: Bağırsaklardaki dost bakterilerin sayısını artırmanın en iyi yolu peynir, ,yoğurt, turşu ve kefir, gibi probiyotikler tüketmektir.
- Bolca su tüketin : Günde 2 litre su içmeye özen gösterin.
- Bol Bol Dinlenin: Sizi yoracak faaliyetlerden kaçının. Özellikle yatarak istirahat ettiğiniz odanızı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- Hijyene önem verin: Ellerinizi özellikle tuvaletten sonra iyice yıkayın. Havlu, çarşaf, nevresim hatta giysilerinizi her gün değiştirin. Kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın. Bu şekilde enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önleyebilirsiniz.
- Sigara içmeyin: Vücudunuz bir enfeksiyonla mücadele ederken direncini düşürebilecek sigara, kahve ve alkol gibi bağımlılıklarınıza ara verin.
Kara Mücver : Grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Şurup veya çay olarak içilebilir.
Kızılcık: İdrar veya solunum yolları enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Taze suyu veya şurubu tüketilebilir.
Ekinezya :Kış çayı olarak da bilinir. Özellikle solunum yolları enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Haricen kullanımı uçuk virüsünü yok edebilir.
Sarımsak: Her gün bir diş taze sarımsak yutulabilir. Ya da kaynatılarak suyu içilebilir. Sarımsak suyu cilt veya vajinal bölgede gelişen mantarlara haricen sürülebilir. Suyu saçlara uygulandığında bitleri de öldürebilir
Bunlar önerebileceğimiz doğal yöntemler tabiii uzman hekiminizin size yazdığı reçeteli ilacı içmeyi asla ihmal etmeyin. Antibiyotik, antiviral, antifunfal … ekstra danışarak bitkisel tedaviyi ilaçlarınıza ekleyebilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dilerim.