Reflü Nedir ? Belirtileri nelerdir ? Tedavi için doğal yöntemler
Mide rahatsızlıklarından en sık rastlananı reflü hastalığıdır. Reflü rahatsızlığı yaşayan kişiler yemek yedikten sonra genelde mide ağrısı ve göğsü sıkıştıran bir durumla karşılaşır.Reflü nedir ? Belirtileri nelerdir ? Semptomları azaltıcı doğal yöntemler nelerdir ?
Reflü genelde ülser problemi ile karıştırılan bir durumdur. İkisi birbirinden tamamen farklı hastalıklardır. Mide asidinin yükselip yemek borusuna gelmesi ve yanma hissine reflü denir.Genel olarak yemek sonrası ağzınıza acı,ekşi bir su geliyorsa ve gaz çıkışı oluyorsa belirti veriyor demektir. Toplumda çok yaygın olarak görülen bu hastalığın tedavisi var mı ? Sürekli bu durumla karşılaşmaya başladıysanız uzman bir hekime görünmelisiniz. Öncelikle durumun fiziksel mi yoksa bir hastalık mı olduğu belirlenir. Yemek sonrası 8 kez tekrarlayan bir belirti varsa durum fizyolojiktir. Ancak hastalık durumunda mide asidinin yemek borusuna zarar verip vermediği tespit edilir.
REFLÜ NASIL ORTAYA ÇIKAR ? |
Uzun süre mide asidi yükselerek yemek borusuna gelir ve ilk sinyaller verilir. Bu durum sonucu mide üstünde ve yemek borusunda hasar meydana gelir. Sürekli mide asidinin yükselmesi sonucu mide üzerindeki kaslar hasar görür.Bunlar ;
- Sağlıksız beslenme, yetersiz beslenme
- Yetersiz su tüketimi
- Aşırı baharatlı yiyecekler
- Nikotin
- Asitli yiyecekler, içecekler
reflüye zemin oluşturur. Doğru zamanda tedavi edilmediğinde daha farklı sonuçlar doğurur.
REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR ?
- Şiddetli göğüs ağrısı
- Yemek borusunda yanma, ekşime
- Ağız içine gelen acı tat
- Yutkunmada zorlanma
- Bulantı, kusma
- Ağız kokusu
- Hıçkırma ve geğirme
- Öksürme, ses kısıklığı ,diş çürümesi
REFLÜ TEDAVİSİ
Semptomlar şiddetini artırmadan bir uzmana başvurmalısınız. Endoskopi ve ultrason gibi yöntemlerle hastalığın boyutu tespit edilir.Yemek borusunun pH değeri düşükse hemen tedaviye başlanır. Mideyi rahatlatıcı ve asit değerini dengeleyici ilaçlar ile tedaviye başlanır. Reflüye uygun diyet uygulanır.Yıllarca şiddetle devam eden ve tedaviye yanıt vermeyen bir reflü ise ameliyata başvurulur.Ameliyat sayesinde mide asidinin yemek borusuna kaçması engellenir ve mide,yemek borusu arasındaki kaslar kuvvetlendirilir.,
REFLÜ TEDAVİSİ İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER
- Aşırı kilodan kaçınılmalıdır. KİLOYA DİKKAT !
- Yemek sonrası yatıp uzanmak yerine , kısa yürüyüşler ve hareketler yapmak
- Yemek ile birlikte yoğurt ve ayran gibi midenizi yatıştırıcı yiyecekler tüketmek
- Sakız çiğnemek
REFLÜYE İYİ GELEN BİTKİLER
HATMİ ÇİÇEĞİ
Sindirim sistemi hastalıklarında oldukça etkili olan hatmi çiçeği mide ve yemek borusu hasarlarında da yenileyici onarıcı etki gösterir. İçerdiği hücreler sayesinde tümör olumunu engeller. Mide asidini dengeler, yanma hissini alır.
ZERDEÇAL
Doğada bulunan en kuvvetli antioksidanlardan birisi zerdeçaldır. Şişkinliği ve hazımsızlığı alır. İlaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
MEYAN KÖKÜ
Meyan kökü vücuttaki ödemi ve iltihabı atmak için inanılmaz etkilidir.Yemek borusunda ve mide üzerinde oluşan enfeksiyonu arındırır. Mide üzerindeki kasları güçlendirerek mide asidinin yemek borusuna çıkmasını engeller.