Bu Belirtiler Karpal Tünel Sendromu İşaret Ediyor !!
Masa başı çalışan bireylerin %90 nın da görülen bu sendrom ciddi eklem ve kas hastalığıdır. Kısacası açıklayacak olursak bileklerinizi sürekli acıması , özellikle de bilgisayar klavyesinde işlem yaparken parmaklarınızda aksamalar , takılmalar gözlemliyorsanız biz size şimdiden geçmiş olsun.
Sinir sistemindeki fonksiyon bozuklukları sonucu meydana gelen bu hastalık hakkında öğrenmek istediklerinizi sırasıyla araştırdık.Hepsi sizin için tüm ayrıntılarıyla sinemolojide…
Sinir ağın olan median sinirinin el bileğimizden geçen kanallarında meydana gelen sıkışmalara karpal tünel sendromu adı verilir.KARPAL KANAL bilekte bulunur. Bant gibi bileği çevreleyen bu kanaldan geçen sinirler el ve parmak hareketlerinin meydana gelmesini sağlar.Median sinir ve karpal kanalda meydana gelen deformasyonlar el hastalıklarına ve hareket kabiliyetsizliklerine yol açar.Özellikle el ve bileklerini kullanan kişilerde ortaya çıkan bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini epeyce düşürür.Ev hanımlar , bilgisayar kullananlar , daktilo kullananlar , müzik aleti çalanlar, şeker ,tiroid, eklem iltihabı gibi hastalıkları olanlarda da yaşanılabilir bir sendromdur . 40 yaş üzeri bireylerde görülme olasılığı daha fazla ve erkeklere oranla kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.
KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDENLERİ
Ellerini ve bileklerini çok sık kullananlar , masa başında çalışan editörler , çağrı merkezi çalışanları , marangozlar , teniz, voleybol , basketbol , gibi sporlarla ilgilenen kişilerde görülür.Bu kişilerin tüm gücünü ellerinde ve bileğinde toplaması bu hastalığa davetiye çıkarır.Hareket yükü bileklerde sinir ve kas sisteminde hasara neden olabilir.Kalsiyum eksikliklerinde de karpal tünel sendromu görülebilir.Kas ve iskelet sistemi zayıf olan bireylerin kalsiyum eksikliği ile birlikte bu sendromu görmesi bir o kadar kolaydır.
KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ
- Avuç içinde ve dışında karıncalanma
- Parmaklar ve el kontrolünü kaybetme
- Yoğun ağrı ve sızı
- Ağrının omuz bölgesine kadar yayılması
- El sıkma refleksini yitirme
- Ellerde uyuşukluk hissi
- Şiddetli boyun ağrısı – Boyun fıtığı ile karıştırma
- Tedavi geciktikçe sinirlerde dönüşü olmayan hasarlar
- Ciddi sakatlanmalar
TEDAVİ
Belirtileri farkeder farketmez bir uzmana başvurmakta büyük fayda var. Kişinin bileğini sürekli aşağı tutması ağrıyı arttıracak şişliğe sebep olacaktır . Uzun süreli baskıdan kaçınılmalıdır.Uzman hekimin reçete ettiği sinirleri rahatlatan ilaç ve kremlerle tedavinize başlayın. Ve bazı egzersizlerle ;
- Ellerinizi göğüs hizanızda birleştirin ve dakika bu şekilde bekleyin.
- Daha sonra ellerini öne doğru uzatın
- Ellerinizi yumruk yapıp sıkın bekleyin.
- Yumruk yaptığınız ellerinizi aşağı sarkıtın.
- Tekrar tamamen gevşetin.
- Kollarınızı iki yana atıp bir süre bekleyin. Her işlem arasında dakika süre geçmesine özen gösterin .
- DİĞER SAĞLIK YAZILARI İÇİN LİNKE TIKLAYIN…
- YOUTUBE SİNEMOLOJİ