Diyabet Erken Teşhis Belirtileri Nelerdir?
Diyabette erken teşhis önemlidir.Diyabet hastası olma eğilimi olduğunuzu anlamanın bazı yolları vardır.Kendi bedeninizi ve günlük rutininizi takip ederek farklılıkları gözlemleyebilir ve diyabet için erken teşhis koyulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Peki diyabet nedir ?
Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır.Yetersiz insülin üretimi veya vücudun insülin direnci nedeniyle kanda bulunan glikoz miktarı artar ve belirtiler başlar.
Diyabet teşhisi için kan ölçümü yapılmalıdır.Eğer bireyin kanı desilitre başına 125 mg’den fazla glikoz (şeker) içeriyorsa bu kimse diyabetik olarak kabul edilir.
Farklı çeşitleri vardır;
TİP 1 : Çocuklarda ve gençlerde daha çok görülür.Pankreasın insülin üretmemesinden dolayı ortaya çıkar ve hastalar kendilerine enjeksiyon yaparak insülin alırlar.Ekstra diyabetik rejim yaparlar.
TİP 2: Vücut insülini kullanmayı beceremez. Bu tip diyabet yeme bozukluğu olan , aşırı kilolu ve yaşlı kişilerde daha çok görülür.Hastalar ilaç tedavisinin yanı sıra kendilerine insülin enjekte ederek de bu diyabet ile savaşırlar.Sağlıklı bir beslenme tarzı ve egzersiz yapmaları gerekir.
GEBELER: Hormonlar hamilelik sırasında insülinin çalışmasına izin vermediği için bu tip diyabet ortaya çıkar.
ERKEN TEŞHİSİ İÇİN BELİRTİLER NELERDİR ?
Erken teşhis için bazı belirtiler vardır. Bunları önemsersek hastalığın daha yavaş seyirde ilerlemesini kontrollü ve sağlıklı olarak diyabetle mücadele etmeyi öğreniriz.
SÜREKLİ YORGUNLUK
Kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız bu sizin için bir rutin haline geldiyse bilin ki bir problem var.Çalışsanız da çalışmasanız da evde oturuyorken bile bu durum varsa şeker hastalığı için bir aday olabilirsiniz.
BULANIK GÖRME
Ara ara bulanık görüyorsanız ve yazıları karıştırıyorsanız gözlerinizde bir problem olduğunu düşünebilirsiniz.Evet diyabet başlangıcı olan kişilerde ilk belirti olarak gözlerde görülen bozukluklar sizi daha kötü duruma düşürmeden bir göz doktoruna görünmelisiniz.
İYİLEŞMEYEN YARA
Vücudunuzda bir kesi yada yara açıldı. Fakat iyileşme süresi epeyce uzadı ve hala yaranız geçmiyorsa bir sorun var demektir.Genellikle bu tarz bir iyileşme Diyabet belirtisi olarak kabul edilir.
Yıllardır Genel Yoğun Bakım Hemşireliği yapmış bir birey olarak diyabet hastalarında yatak yarası açmamaya ekip arkadaşlarımla büyük önem göstermişizdir.Eğer yaralarınız çok geç iyileşiyorsa bu çok önemli bunu sakın atlamayın.
SIK İDRARA ÇIKMA
Son zamanlarda sık sık tuvalete çıkıyorsanız bu bir diyabet belirtisi olabilir. Özellikle geceleri uykularınızı kaçıracak kadar arttıysa bunu göz ardı etmemelisiniz.
SU İÇME İSTEĞİ
Sürekli boğaz, ağız ve dil kuruluğu çekmeye başladığınızı hissedip su içme istediği duyuyorsanız tehlike çanları çalıyor demektir.Vücudunuzun daha fazla suya ihtiyacı olabilir,kaybettiği sıvıyı geri kazanmaya çalışıyor olabilir veya diyabet belirtisiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Bu durumlarda bol bol su,doğal meyve suları,bitki çayları içmenizi tavsiye ederim.Alkollü içecek ve glikoz içeriği yüksek paket meyve sularından uzak durun.
KİLO KAYBI
Yediklerinizi ve içtiklerinizi değiştirmemenize rağmen sebepsiz yere kilo vermeye başladıysanız şeker hastalığı ile yüz yüze olabilirsiniz.Pankreas ile ilgili problemlerden kaynaklanan kilo kaybı şeker oranınızı direkt olarak etkileyecektir.
Şeker hastası olduğunuzu hissediyorsanız mutlaka bir uzmana görünüp testlerden geçmelisiniz.